нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Башар Асад обвини Ердоган за разпалването на конфликта в Нагорни Карабах

Guiliver/Getty images

Сирийският президент Башар ал Асад директно обвини турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че е "главният подстрекател" за новото разпалване на конфликта за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

В публикувано днес интервю за руската информационна агенция „РИА Новости“ Асад посочи, че Ердоган освен това подкрепя терористични организации в Сирия и Либия. „Ердоган разпалва военни конфликти в различни точки по света, за да разсейва общественото внимание срещу него вътре в Турция“, коментира още Асад.

Турция и Азербайджан отричат твърденията на Франция, Русия и Иран, че Турция изпраща сирийски наемници, които да участват в боевете в Нагорни Карабах, избухнали на 27 септември. Насилието между азербайджанските въоръжени сили и арменските сепаратисти, които контролират отцепилата се азербайджанска област, ескалира до най-смъртоносното си равнище от 90-те години на миналия век.

Боевете засилиха международното безпокойство, че в конфликта може да бъдат въвлечени регионални сили, отбелязва Ройтерс. Турция изрази солидарност с Азербайджан, а Армения има отбранителен пакт с Русия.

още от Свят