нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бащата на Джулиан Асандж се опасява, че синът му може да умре в затвора

Снимка: Guliver / Getty images

Опасявам се, че след продължило 9 години преследване, заради разкриване на военни престъпления на САЩ, синът ми може да умре в затвора. Това е заявил пред журналисти в Женева Джон Шиптън - бащата на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, предаде „Дейли Мейл“

Шиптън твърди, че на 6 ноември е посетил сина си в затвора в Лондон, където се е „изправил в очи със суровата истина, че той може да умре зад решетките“.

„Това не е горчивото разочарование на един баща, а прост факт“, казва той.

 Асандж привлича вниманието на органите на реда в САЩ през 2010 г., когато използва сайта „Уикилийкс“, за да публикува стотици хиляди американски секретни документи, от които става ясно, че САЩ са знаели за тежки издевателства и изтезания над задържани в иракски затвори, но са си затваряли очите.

Оттогава до днес Асандж е заплетен в мрежа от съдебни производства и в момента се бори срещу потенциална екстрадиция в САЩ от Великобритания. Ако бъде предаден на американските власти, основателят на „Уикилийкс“ е изправен пред множество обвинения за шпионаж, като присъдата му може да достигне 175 г. затвор.

В момента 48-годишният австралиец се намира в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш", след като през април беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон, където прекара последните 7 години от живота си, и бе задържан от британската полиция.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство през 2012 г., когато Швеция го включи в международен списък за издирване заради обвинения в сексуални престъпления. Заради тези обвинения той е арестуван във Великобритания и съответно пуснат под гаранция, която нарушава, след като по-късно отказва да се яви в съда. В началото на май тази година той бе осъден на 50 седмици затвор от лондонски съд заради нарушението от преди 7 години.

През май Нилс Мелцер, швейцарски професор по право и експерт на ООН по правата на човека , се срещна с Асандж и заяви, че основателят на „Уикилийкс“ е станал жертва на психически тормоз вследствие на клеветническата кампания срещу него от медии, съдии и високопоставени политици.

Той поиска незабавни мерки за защита на здравето и достойнството на Асандж.

„Това, което станахме свидетели, е че правителството на Обединеното кралство се държи с откровено презрение към правата на г-н Асандж“, коментира тогава той.

още по темата
още от Свят