нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Байдън не планира задължително ваксиниране на американците

Снимка: Gulliver / Getty Images

В рамките на пресконференция в своя щаб в Уилмингтън, щата Делауер избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че не планира ваксинирането на американците срещу новия коронавирус да бъде задължително, нито да въведе задължително носене на маски в цялата страна, предадоха световните агенции.

Той обаче припомни, че когато положи клетва на 20 януари, ще призове американския народ да носи маска поне 100 дни след церемонията по встъпването му в длъжност.

Според най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ има над 14 млн. и 355 хил. потвърдени случая на COVID-19. Починалите са близо 280 хил. Това прави Съединените щати най-тежко засегнатата от пандемията държава.

Байдън каза, че очаква да положи клетва на ограничена по мащаб церемония.„Мисля, че ще видите нещо, по-близко до конгреса (на Демократическата партия), а не типична церемония по встъпване в длъжност“, обобщи той, цитиран от БТА. Байдън имаше предвид проведения предимно онлайн национален конгрес на демократите през лятото, на който той бе утвърден за кандидата на партията на президентските избори в САЩ миналия месец.

„На първо място и най-важно, целта ми е Америка да бъде в безопасност и в същото време хората да могат да празнуват“, подчерта той.

още от Свят