нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

След като бе разкритикуван, Байдън обаяви, че ще увеличи горната граница на броя на бежанците

Getty images

В събота президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще увеличи горната граница на броя на бежанците, които ще бъдат допускани в страната през 2021-ва - ден, след като бе остро разкритикуван от демократическите законодатели заради намерението си да поддържа тази иначе историческо ниска цифра, предава Ройтерс.

В петък държавният глава подписа заповед, с която удължи до края на месец септември ограничението от 15 хил. бежанци, наложено от Доналд Тръмп. По този начин той пренебрегна своя план, обявен през февруари, който предвиждаше увеличението на тавана до 62 500.

В събота Байдън заяви пред репортери, че ще увеличи това ограничение над лимита от 15 хил.

Предпазливият подход на президента в момента се дължи на това, че той не иска да изглежда прекалено мек в политиката си в период на увеличаващ се брой мигранти по границата с Мексико. Програмата за прием на бежанци всъщност е различна от системата за даване на убежище на мигранти.

Междувременно прессекретара на Белия дом Джен Псаки в петък, че държавният глава е планирал да "определи финалното увеличение на тавана в рамките на оставащата финансова година, приключваща на 15 май."

Бежанците биват оценявани докато пребивават в други държави и ако бъдат одобрени получават достъп до САЩ. В същото време мигрантите по южната граница подават молба за убежище щом достигнат американска територия.

още от Свят