нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Беларус обяви за екстремистки най-стария си вестник

Getty Images

Издаването на най-стария вестник в Беларус бе забранено навръх 115-годишния юбилей от създаването му. „Наша нива“ бе обявен за екстремистки от Централния районен съд в Минск, който действа по искане на Министерството на информацията, предаде „Асошиейтед Прес“.

Решението ще изложи на наказание с до седем години затвор всеки, който издава или препубликува материали на „Наша нива“.

Беларуските власти блокираха онлайн вестника през юли и арестуваха главния му редактор Яхор Марцинович, както и журналиста Андрей Скурко, които остават в ареста. Общо 29 журналисти са арестувани, излежават присъдите си или чакат съдебен процес.

Повечето служители в редакцията на „Наша нива“ напуснаха страната и продължиха да издават вестника онлайн, като промениха домейна му, за да заобиколят евентуално блокиране.

„Ситуацията е по-лоша, отколкото в Куба или Иран и се доближава до севернокорейските стандарти“, обяви Андрей Бастунец, ръководител на Беларуската асоциация на журналистите. Той отбеляза, че „Наша нива“ се споменава в учебниците като част от националното наследство и добави, че не е ясно как беларуските власти ще се справят със ситуацията след забраната на изданието.

„Наша нива“ подробно отразяваше масовите антиправителствени протести, които избухнаха миналата година, след като президентът Александър Лукашенко спечели шести мандат на поста на изборите през август 2020 година. Западът и опозицията в страната обявиха вота за фалшифициран.

Беларус отговори с мащабна репресия, в резултат на която над 35 хил. души бяха арестувани, а хиляди бяха пребити от полицията.

още от Свят