Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Белгия не е открила доказателства за китайски шпионаж на далекосъобщителните мрежи

25

 

Снимка: Guliver / Getty image

Белгийският център за киберсигурност не е открил безспорни доказателства за шпионаж в полза на Китай чрез изделията на дружеството Huawei, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Проучването е започнало през декември миналата година. Технологии на Huawei се използват от трите най-големи далекосъобщителни дружества в Белгия, отбелязват изданията.

Засега специалистите няма да изготвят окончателен доклад с обяснението, че наблюденията им продължават. Центърът за киберсигурност е на подчинение на белгийския министър-председател, който има правомощията да наложи забрана на отделни технологии.

Медиите отчитат, че срещу Huawei бяха изразени съмнения в шпионаж, особено от страна на САЩ. Това стана причина Вашингтон да призове своите патньори да не използват технологиите на дружеството при развитието на далекосъобщителните си мрежи от пето поколение под заплахата за прекъсване на сътрудничеството. Главна причина за противодействието срещу Huawei са промените в китайските закони, които задължават местните дружества да работят в полза на Пекин.

още по темата
още от Свят