нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Белият дом и Сенатът се споразумяха за икономическия пакет за 2 трилион долара

Снимка: Guliver / Getty images

Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел.р.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", заяви сенаторът републиканец Мич Макконъл.

Дебатите в Сената обаче се проточиха, след като Демократическата партия се противопостави на първоначалното предложение на републиканците на стойност 3 трлн. И двете политически формации решиха, че ще пуснат пакета единствено, когато се споразумеят по всички точки.

Починалите от коронавируса в САЩ станаха 600, официално обявените случаи са близо 50 000

Сега предстои текстът да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп, информира БТА.

В пакета е включена директна социална помощ за американците на стойност 500 млрд. долара, която ще бъде изплатена на два пъти. Така гражданите, които изкарват по-малко от 75 хил. долара на година ще получат помощи от 2400 долара, а домакинствата с деца - още 600, според министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който участва в преговорите.

Освен това в него е предвидена и извънредна "подкрепа за ликвидност" на стойност 500 млрд. долара за индустриите, които ще пострадат най-много от пандемията. Общо 61 млрд. долара от тези пари ще отидат за авиокомпаниите (пътнически и логистични), включително 32 млрд. в облигации и други 29 в заеми, според източници на Reuters.

Освен това според държавен служител в Белия дом, изразходването на тези средства ще бъде наблюдавано от назначени за тази цел от Конгреса инспектор и специален борд. Министърът на финансите също ще наблюдава изразходването на парите от фонда.

Малкият бизнес ще получи 350 млрд. помощ в заеми, според републиканския сенатор Марко Рубио.

За болниците по принцип е предвидено да бъдат заделени 130 млрд. долара, но републиканците заявиха по-рано, че ще съгласят на само 75 млрд. Все още не е ясно каква точно ще бъде сумата.

Общо 250 млрд. долара ще бъдат средствата, заделени за застраховане на работниците, които са загубили работните си места. Републиканците заявиха, че са готови да приемат това предложение на демократите.

Освен това 10 млрд. долара ще бъдат вложени в разработването на лекарство за COVID-19, а други 4 за покупка на медицинско оборудване и маски, според републиканския сенатор Стив Дейрнс.

Очаква се да бъдат заделени също така 150 млрд. за подкрепа на местните власти в различните щати, както и близо 50 млрд. за федералните агенции.

още по темата
още от Свят