нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бейрут излезе на протест срещу правителството

Getty Images

За трети пореден ден десетки жители на Бейрут излязоха на антиправителствен протест заради тежката икономическа криза, която допълнително се задълбочава след двата опустошителни взрива на пристанището в ливанската столица.

Стигна се и до сблъсък между протестиращите и органите на реда, които осуетиха опита за щурм на сградата на парламента със сълзотворен газ, предаде „Гардиън“. По данни на Националната новинарска агенция (NNA) има ранени хора. Част от демонстрантите са хвърляли камъни по полицаи.

В подкрепа на исканията на гражданите ливанската посланичка в Йордания, Трейси Шамун, обяви, че се оттегля от поста си, тъй като не може повече да толерира неспособността на правителството. „Това бедствие удари една камбана: не трябва да проявяваме милост към никой от тях, всички трябва да си тръгнат“, коментира тя.

Експлозиите от 4 август подновиха недоволството на местните, след като стана ясно, че инцидентът, при който близо 150 загинаха, а други над 5 хил. бяха ранени, е могъл да бъде предотваратен, ако властите са отговорили на многократно подаваните сигнали за наличието на взривоопасната амониева селитра. В хода на разследването на трагичния инцидент вече са задържани 16 души.

Доброволци от цялата страна почистват отломките в засегнатите квартали. Редица страни изпратиха спасителни и медицински екипи в Бейрут, а вчера френският президент Еманюел Макрон посети лично града и обеща на разгневените граждани да предложи на елита на страната „нов политически пакт“.

 

още от Свят