Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Без изненада: Путин отново е президент

100

снимка: Baturina Yuliya/Shutterstock

Настоящият държавен глава на Русия Владимир Путин остава на поста си за още 6 години, след като води категорично в президентските избори в страната.

Според първите резултати, руският президент събира около 73,9% от гласовете след обработeни 35,01% от протоколите от избирателните комисии.  Кандидатът от КПРФ Павел Грудинин заема второ място с 14,45% от гласовете, а на трето място е кандидатът от ЛДПР Владимир Жириновски с 6,61% от гласовете. Четвърто място заема кандидатът от „Гражданска инициатива“ Ксения Собчак с 1,4%.

След нея са Григорий Явлинский („Яблоко“) с 0,8%, Сергей Бабурин (Партия „Руски общонароден съюз“, Максим Сурайкин („Комунисти на Русия“) и Борис Титов (Партия на ръста) с по 0,63%, припомня Агенция "Фокус".

Не са установени нарушения, които може да повлияят на резултатите от изборите, обяви руското министерство на вътрешните работи, въпреки че ЦИК е получила над 670 жалби.

След днешните избори Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., като тогава той ще бъде на 71 години и ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго, но като тоталитарен съветски лидер. Конституцията не позволява на Путин повече от два поредни мандата и при предишния такъв случай, през 2008 г., той отстъпи поста за четири години на Дмитрий Медведев - период, през който самият Путин бе премиер. Тогава президентските мандати бяха удължени от четири на шест години.

 

още от Свят