Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс: Тази пандемия е кошмар, но жертвите ще са по-малко от прогнозираното

Снимка: Guliver / Getty images

Пандемията от коронавирус е „кошмарен сценарий”, но броят на смъртните случаи в резултат на заразата може да не е толкова висок, колкото някои, включително и американският президент Доналд Тръмп, прогнозират. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от Си Ен Би Си.

Миналата седмица Тръмп каза, че в САЩ може да бъдат регистрирани между 100 и 240 хил. жертви на коронавируса, преди епидемията да бъде овладяна, преповтаряйки прогнозата на директора на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединените щати и съветник на Белия дом Антъни Фаучи.

„Ако изпълняваме призивите за социално дистанциране по правилния начин, би трябвало да излезем от тази криза с доста по-малък брой починали“, коментира Гейтс пред „Фокс Нюз“.

Според него е „много важно“ данните за смъртните случаи да стигат до хората, за да може те да разберат колко сериозна е ситуацията.

По последни данни на университета „Джон Хопкинс“ в САЩ има над 337 хил. потвърдени случаи на заразени с коронавирус, от които над 9600 са завършили с фателен край.

„Това е кошмарен сценарии, защото респираторните вируси, които се предават от човек на човек, могат да се разрастват експоненциално. Затова, ако бяхме продължили да ходим на работа, както правехме досега, кривата нямаше да тръгне надолу, докато не бъдат заразени повечето хора. Тогава много хора щяха да имат нужда от болнично лечение и много щяха да загинат“, казва Гейтс.

По думите на съоснователя на Microsoft нещата няма да се нормализира, докато не бъде създадена ваксина, която да бъде разпространена по цял свят.

Макар че пандемията от COVID-19 е „супер, супер лоша“, според Гейтс тя не далеч не е най-ужасяващия сценарии, визирайки ниската смъртност при заболелите от коронавирус в сравнение с тази при болести като едра шарка.

По-рано Гейтс заяви, че Съединените щати са пропуснали шанса си да избегнат мащабен блокаж на икономиката, тъй като не са действали достатъчно бързо срещу разпространението на коронавируса.

През 2015 г. той предупреди, че през идните десетилетия непознатите смъртоносни  заболявания представляват по-голяма заплаха за милиони хора отколкото война. По думите му оттогава до днес е направено само 5% от необходимото за адресирането на ситуация, като тази, причинена от коронавируса.

„Трудно е да влагаш пари в нещо, което не знаеш дали ще се случи. Сигурен съм, че след този случай, който ще остави голям белег, ще започнем да влагаме повече пари в тези неща“, добавя Гейтс.

През февруари фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ обеща да дари 100 млн. долара за борбата с коронавируса.

още по темата
още от Свят