Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бившият френски премиер и двама министри предадени на следствието

Бившият френски премиер, Едуард Филим. Снимка: Guliver/ Getty Images

Съдебно разследване започва срещу току-що подалият оставка френски премиер Едуард Филип, както и двама здравни министри от кабинета му Оливие Веран и Анес Бюзен. Причината е жалби срещу действията на правителството в разгара на епидемията от коронавируса в страната. Правителството на Едуард Филип получи много критики за липса на медицинско оборудване, а Франция бе една от най-засегнатите в ЕС страни от първия удар на COVID-19.

Първите жалби са били подадени още в началото на наложената изолация в средата на март. Те са от частни лица, медици, асоциации, но и от затворници, отбелязват международните агенции.

Едуард Филип обяви оставката на правителството си вчера, а няколко часа по-късно президентът Макрон назначи за нов министър-председател Жак Кастекс, станал известен в последните месеци с координирането на мерките по разхлабването на карантината.

Очакваше се Филип, който бе начело на френското правителство в последните три години, белязани от редица изпитания, включително продължителни протести на "жълтите жилетки", да поеме кметския пост на гр. Хавър, който спечели на провелите се миналата неделя местни избори.

Кастекс от своя страна до момента бе заместник-ръководител на президентската администрация. Очаква се пълният състав на новото правителство да бъде обявен в началото на следващата седмица.  

още от Свят