Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги става член на Папската академия за социални науки

Снимка: Getty Images

Папа Франциск назначи бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за член на Папската академия за социални науки, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Академията е основана през 1994 година като еквивалент на по-старата Папска академия на науките в областта на социалните дисциплини и има важна консултативна роля. Организацията провежда редовни международни симпозиуми по теми като трафика на хора, модерното робство и облекчаването на дълговете, на които присъстват светила в тези области. След срещите се изготвят доклади, които папата може да използва за насоки по нерелигиозни въпроси.

Като член на академията 72-годишният Драги ще има ключова роля в подбора на теми и участници за конференциите. Като президент на ЕЦБ той получи множество похвали за спасяването на еврото, а прочутата му реч "ще направим, каквото е необходимо" от 2012 г. даде сигнал за необичайна намеса на институцията в борбата с рязкото влошаване на икономическите условия в еврозоната. Икономист с докторат в Масачузетския технологичен институт, Драги беше централен банкер на Италия, преди да застане начело на ЕЦБ. Драги се оттегли от ръководството на ЕЦБ през октомври миналата година след 8-годишен мандат.

През февруари Папската академия за социални науки събра над 25 представители на правителства, религиозни власти и икономисти, включително нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На конференцията Георгиева преговаря с министъра на икономиката на Аржентина Мартин Гусман за дълговата криза в латиноамериканската страна. Стиглиц също е сред 20-тината членове на академията. 

 

още от Свят