нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Boeing и Airbus сключват примирие след 17-годишна митническа война

снимката е илюстративна. Getty images

САЩ и Европа се очаква днес да обявяват преустановяване на митата, свързани с продължилия 17 години спор относно държавните субсидии, които се изплащат на двете основни компании за производство на самолети – Boeing и Airbus, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Според информацията „примирието“ се въвежда заради общата заплаха Китай да изпревари САЩ и Европа в самолетните технологии.

По този начин десетки индустрии, традиционни за Европа и САЩ и които бяха косвена жертва на спора, ще получат митнически облекчения.

Търговският представител на САЩ Катерин Таи обсъди въпроса със своя колега от Европейската комисия Валдис Домбровски.

Очаква се да се стигне до споразумение преди 11 юли, когато в противен случай се очаква временно отменените наказателни мита да влязат отново в сила. Митата са за вносни стоки на обща стойност от 11,5 млрд. долара.  

Решението ще се вземе трудно, като се има предвид, че спорът трае вече близо 2 десетилетия.

Всичко започна през 2004 г. когато САЩ се оттеглиха от международно споразумение, подписано през 1992 г., което уреждаше държавните субсидии в сектора на авиацията. И САЩ, и Европейската комисия заведоха дела в Световната търговска организация за нерегламентирани държавни помощи съответно за Airbus и Boeing.

Според споразумението от 1992 г. 1/3 от авиационен проект може да бъде финансиран директно с публичен ресурс.

 

още от Свят