нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов от Ниш: Днес пада Берлинската стена между България и бивша Югославия

Откриха магистралата от Ниш до българската граница. Новият участък ще съкрати пътуването от Белград до България на около 3 часа, предаде NOVA.

На официалната церемония по рязането на лентата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

По време на церемонията българският премиер благодари сръбския държавен глава за възможността да присъства на откриването и заяви, че днес пада Берлинската стена между България и бивша Югославия.

„От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма нито един светофар. Цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така, че днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да сте живи и здрави”, заяви Борисов.

Максималната скорост по магистралата от Белград до българската граница ще бъде 130 км/ч, като участъкът от Ниш до Калотина представлява последните 23 километра от сръбската част на общоевропейския коридор номер 10, който трябва да свърже Близкия Изток и Западна Европа. От българската част на коридора остават около 30 километра, които трябва да бъдат завършени до 2021 г.

Президентът Вучич заяви, че пътят от българската граница до Хърватия ще е около 4 часа, малко повече ще е до Унгария, предаде БНР. Сръбският президент честити на гражданите новата отсечка и поздрави поздрави премиера Борисов на български: „Благодаря ви, приятели, без вашата помощ това не можеше да стане", като добави, че сега ще можем да преценим чии кебапчета са по-добри - българските или сръбските. Борисов похвали неговият български и му отвърна на сръбски с думите „Върло лепо".

Преди откриването сръбската отсечка от коридор 10 Борисов прелетя с хеликоптер над българския участък на строящата се АМ „Европа“. Премиерът огледа участъка Сливница – Драгоман, който по неговите думи ще бъде завършен догодина по това време. Според премиера по тези платна движението ще е със 120-130 км/ч.

още от Свят