Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британската икономика отбелязва най-силния си спад от 1979 г. насам

Снимка: Shutterstock

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралството е намалял с 2,2 на сто през първото тримесечие заради въздействието на новия коронавирус върху икономиката на страната. Спадът е по-силен от прогнозирания и това е най-слабият резултат от третото тримесечие на 1979 година, сочи втората и последна оценка на Националната статистическа служба, цитирана от световните агенции.

Първоначално британската статистика обяви свиване на БВП с 2 на сто през първото тримесечие, последвано от исторически срив от 29,4 на сто през април.

На годишна основа понижението на БВП е 1,7 на сто, уточни Националната статистическа служба на Великобритания, цитирана от АФП и БТА.

Заради мерките за дистанциране, а след това и заради самоизолацията, наложена от правителството, за да забави разпространението на Ковид-19 на практика спря дейността на сектора на услугите, на някои промишлени предприятия и строителството.

Потреблението на британските домакинства се е свило с 2,9 на сто през първите три месеца на година.

Според икономиста Хауърд Арчър от И Уай Ейтъм клъб (EY Item Club), тази корекция към спад на БВП предвещава по-силно свиване от очакваното и през второто тримесечие. 

още по темата
още от Свят