нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британската полиция с извънредни права. Ще може да поставя под 6-седмична карантина заразени с COVID-19

Снимка: Getty Images

Британската полиция ще може да задържа и поставя под карантина пациенти с коронавирус до шест седмици. Това гласят обявените вчера нови, по-строги закони. Законопроектите за извънредни мерки, внесени в парламента, превръщат в престъпление случаите, когато хората не спазват карантината, опитват се да избягат или да предоставят подвеждаща информация на служители, които ги проверяват. Те ще бъдат глобявани с до 1000 лири, пише британският вестник The Times.

Спешното законодателство ще даде на държавата повече контрол върху много аспекти от живота. Длъжностните лица ще получат правомощия да спрат „всеки кораб, въздухоплавателно средство, влак или друг транспорт, който напуска всяко място“ и да изземват сгради и предмети за дезинфекция. Законът гласи, че както полицаите, така и обществените здравни работници имат право да налагат карантинни ограничения. 

Ще се разреши на полицаите да задържат хора, за които се подозира, че носят вируса за първоначален период до 48 часа и да ги насочат за скрининг. Ако се установи, че имат вирус Covid-19, те могат да бъдат насочени в карантина за 14 дни на „определено място“. Карантинният период може потенциално да бъде удължен с още два периода до 14 дни, ако лекарите все още имат притеснения.

На имиграционните власти ще бъдат дадени правомощия да задържат хора от всички националности, включително британци, и да ги насочват към проверка и карантина. Пациентите ще могат да бъдат насилствено изолирани в болница или на друго място и да им бъде забранено да работят. 

 

още по темата
още от Свят