нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британските тайни служби предупредиха за шпиони в LinkedIn

Getty images

Британските тайни служби MI5 предупредиха, че най-малко 10 000 британски граждани са били „заговорени“ от шпиони на враждуващи държави под фалшива самоличност в социалните мрежи. MI5 не са потвърдили, но по информация на БиБиСи от анонимен източник става въпрос за притежаваната от Microsoft платформа за служебни контакти LinkedIn.  MI5 предупреждават, че подобни контакти може да доведат до споделяне на търговска, фирмена или друга тайна или чувствителна информация.

Броят на фалшивите профили е от „индустриален“ порядък, предаде Би Би Си.

Сред 10-те хиляди души има такива почти във всеки правителствен отдел, както и сред основните индустрии. Те често са примамвани да споделят конфиденциална информация с покана за фиктивни бизнес пътувания.

„Никой не е предпазен от заплахата да бъде манипулиран в социалните мрежи“, се казва в съобщение на MI5.

LinkedIn съобщи, че приветства кампанията за повишаване на бдителността.

Британските тайни служби призоваха хората, които се съмняват в контактите да докладват и така да помагат за премахването на фалшивите профили.

„От началото на пандемията много хора работят от вкъщи, поради което служителите стават по-често обект на измами от враждебни тайни служби или криминални организации в социалните мрежи“, коментира Доминик Фортескю, правителствен експерт по сигурността.

Вече има потвърдени такива случаи. Бившият служител на ЦРУ Кевин Молори беше осъден на 20 години затвор за това, че е издал тайна информация на Китай през LinkedIn.

още от Свят