нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британският премиер Борис Джонсън очаква с нетърпение да работи с Джо Байдън

Снимка: Stratos Brilakis / Shutterstock

По време на телефонен разговор с новия президент на САЩ Джо Байдън премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че очаква с нетърпение съвместната им работа, предават световните агенции.

Това е първият телефонен разговор на американския държавен глава с европейски лидер. Първите разговори на новия президент на САЩ с чужди лидери бяха с канадския премиер Джъстин Трюдо и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Същевременно в социалната мрежа Twitter Джонсън изрази в Twitter задоволство от разговора си с Байдън и съобщи, че го е поздравил с встъпването в длъжност и „очаква с нетърпение задълбочаване на отдавнашния съюз между нашите две страни, докато водим зелено и устойчиво възстановяване от COVID-19”.

Джонсън привества и решението на Байдън да се върне към Парижкото споразумение за климата, Световната здравна организация и програмата Ковакс, целяща да гарантира равностоен достъп до ваксини срещу Covid-19, съобщи говорителка на Джонсън, допълва БНР. Тя добави, че лидерите „са обсъдили и ползите от потенциално споразумение за свободна търговия между нашите две страни“. Премиерът е поел ангажимент да намери възможно най-бързо решение на търговските проблеми.

Джонсън е показал на Байдън, че иска да постигне ново търговско споразумение със САЩ. То обаче е по-важен приоритет за британския премиер, отколкото за американския държавен глава, отбелязва АП, като посочва, че неговото внимание е насочено предимно към овладяването на пандемията и прокарването на плана за спешна икономическа помощ в размер на 1,9 трилион долара през Конгреса.

още от Свят