Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британското правителство може да се откаже от Huawei за 5G мрежата

Снимка: Guliver / Getty images

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън може да оповести по-късно този месец планове за постепенно изтегляне на оборудването на Huawei от 5G мрежата в страната. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

Същевременно министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Великобритания Оливър Даудън заяви днес пред местни медии, че "Даунинг стрийт" иска да диверсифицира оборудването, за да намали дела на високорисковите доставчици, основният сред които е Huawei.

Борис Джонсън възнамерява да се откаже от Huawei най-вече, защото според британски доклад за националната сигурност американските санкции, обявени през май, ще поставят много сериозни въпроси относно възможността Huawei да продължи да е част от доставчиците за британската 5G мрежа, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Даудън потвърди днес получаването на доклад на Националния център за киберсигурност относно влиянието на американските санкции срещу Huawei и очаквани затруднения.

Тези санкции основно трябва да спрат достъпа на Huawei до чипове, произведени с американски компоненти.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обвинява Huawei, че работи за интересите на Пекин и оказва натиск китайската компания да бъде изключена от разработването на мрежите от пето поколение. Huawei отхвърля обвиненията в шпионаж в полза на Пекин.

още по темата
още от Свят