нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

China Telecom остана без лиценз в САЩ

Getty Images

Американски регулатор отне вчера разрешителното за дейност в САЩ на местния филиал на  китайския China Telecom като се позова на значителни рискове за националната сигурност, предават международните агенции.

В срок от 60 дни местното подразделение на China Telecom трябва да прекрати услугите си в САЩ,  след 20-годишно присъствие в страната.

В мотивите за решението си регулаторът уточнява, чеChina Telecom  е собственост на китайското правителство и се контролира от него, което "поражда значителни рискове за националната сигурност и прилагането на закона".  Има опасност телекомът и китайското правителство да получат достъп, да съхраняват, да прекъсват и/или пренасочват американските телекомуникации, което им позволява да извършват шпионаж и други вредящи на САЩ дейности, се посочва още в комюникето за отнемането на лиценза.

Съобщението за отнемането на лиценза, което може да засили напрежението между Вашингтон и Пекин, доведе до значителен спад на китайските борси при отварянето им тази сутрин.

China Telecom е основният оператор на фиксирани телефонни услуги в Китай. Той беше принуден да напусне Уолстрийт през януари, подобно на China Mobile и China Uncom, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп издаде декрет, с който забрани на всички американски граждани да инвестират в компании, обвинени във връзки с китайската армия, припомня АФП. 

още от Свят