нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Циклонът Янос потопи Гърция в наводнения. Външно предупреждава да се избягват пътувания

Guliver/ Getty Images

Българските граждани да се въздържат от пътуване в района на Централно и Южно Йонийско море, област Атина и Цикладски острови, препоръча Министерство на външните работи. Предупреждението е заради бушуващия циклон Янос, който взе и първа жъртва.

В случай, че вече планираното пътуване не може да бъде отложено, от Външно призовават българските граждани да следят постоянно съобщенията на местните власти за евентуално усложняване обстановката, както и да информират свои близки относно местоположението си и планове за местата и периода, в който възнамеряват да ги посетят. От МВнР съветват при неотложни пътувания в тази обстановка хората предварително да се запознаят с местоположението на най-близките управления на Полиция, Пожарна и Спешна помощ в района, в който се намират както и техните телефони.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

Циклонът вече достига размерите на средиземноморски ураган. По данни от гръцката метеорологична служба ветровете са достигнали скорост от 65 км/ч, като се очаква да се засилят, а вълнението в засегнатите морски територии на страната ще достигне невижданите 10 метра. Властите предупреждават за възможни наводнения областите по пътя на циклона.

Тежко е положението в засегнатите от стихията райони. Цяла нощ пожарни екипи са спасявали хора от наводнени къщи. Възрастна жена е починала в дома си в област Фарсала, наводнен от придошла река. Издирват още двама души, които изчезнаха през нощта, съобщават от Гражданска защита. Трима души се спасиха, като останаха повече от десет часа на високо дърво, за да не ги отнесе пороят. Наводнения, прекъснати пътища, отнесени покриви на сгради - за това съобщават кметовете на пострадалите райони. Над 2500 души са поискали помощ от пожарната. С хеликоптер спасиха семейство с дете от наводнена къща. Жителите на няколко села се евакуираха в църкви, които са на по-високи места и не са засегнати от наводнението.

Циклонът се насочва към островите в Егейско море. Активен е над област Атика, със силен дъжд и бурен вятър. Засегната е и голяма част от Пелопонес.

В област Кардица забраниха да се излиза от домовете. Движението на влакове по линията Солун - Атина е спряно, защото част от железопътната линия е под вода.

Властите периодично отправят предупреждение хората да не се доближават до морето и до реки.

Без електрозахранване е част от Южна Гърция.

още от Свят