нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Credit Suisse: Азия ще бъде устойчива при втората вълна на коронавируса

Снимка: Guliver / Getty images

Докато голяма част от света се готви за втората вълна на епидемията от коронавирус, икономическото влияние на пандемията върху Азия ще бъде ограничено, тъй като регионът ще остане устойчив. Това заяви пред Си Ен Би Си Дан Файнман от швейцарската банка Credit Suisse .

„Мисля, че е ясно че Азия ще бъде по-устойчива на втората вълна от пандемията, отколкото развитите пазари на Запад“, казва той.

През последните дни САЩ отчитат ръст на новите случаи на заразени с коронавирус, докато някои страни в Европа въвеждат по-строги мерки срещу разпространението на заразата на фона на скок в инфекциите.

„Трябва да разгледаме промяната в моделите на потребление, която се наблюдава на Запад от началото на пандемията. Докато разходите за услуги в редица страни да се сринаха от началото на епидемията, наблюдаваме пренасочване на потребителските навици от услугите към стоките, а това дава възможност на износа на Азия да се увеличи през последните месеци:, казва Файнман.

„Докато тези промени в моделите на потребление в западните страни продължават, щетите за Азия от втората вълна на запад ще бъдат ограничени“, добавя той.

По думите му има няколко страни, в които си заслужава да се инвестира заради начина, по който се справят с пандемията. Една от тези страни е Южна Корея.

„Те се справят с пандемията много добре и въщност особено голям проблем на местно ниво“, казва Файнман, като добавя, че перспективите пред износния сектор на страната са се подобрили.

Докато световната икономика се възстановява постепенно през 2021 и 2022 г., развиващите се пазари вероятно ще бъдат големите печеливши.

Той също така препоръчва да се инвестира в страни като Австралия и Сингапур, които според него крият „относително нисък риск по отношение на пандемията“.

още по темата
още от Свят