Затвори

Демонстранти окупираха летището в Хонконг

Неколкостотин демонстранти, призоваващи за демокрация и свободен Хонконг, се събраха днес на хонконгското летище, предаде Ройтерс.

Летищните власти заявиха, че демонстрацията няма да засегне работата на летището, но посъветваха пътуващите да идват по-рано за полетите си, за да избегнат евентуални затруднения във връзка с протеста.

"Светът ни гледа през последните няколко седмици. Ние просто смятаме, че (демонстрация на) летището е най-директният начин всички туристи да видят какво се случва в Хонконг", каза Джереми Там, бивш пилот и депутат, който помогна за организирането на демонстрацията заедно с други служители от сферата на авиацията, предаде БТА.

Демонстранти с каски седнаха на пода в терминала на пристигащите пътници и извадиха плакати и табели с надписи, призоваващи за окончателен отказ от законопроекта, предвиждащ екстрадиция на хора в Китай, като скандираха лозунга "Свободен Хонконг". Друга част от демонстрантите започнаха да раздават листовки на туристи, в които се обясняват причините за кризата в града. Трети изразиха недоволството си от това, че полицията не успя да защити граждани и демонстранти при атаката на въоръжени лица на метростанция в събота. Въпреки полицейската забрана, хонконгското протестно движение заяви, че и утре ще организира демонстрации, като те ще започнат в района Юен Лун, където бе извършена атаката срещу демонстрантите през уикенда, предаде ДПА. При нападението облечени в бели тениски мъже с маски на лицата удряха демонстранти с железни пръти и тояги, като 45 души получиха сериозни наранявания.

Граждани, туристи, пилоти и други служители в сферата на авиацията подписаха петиция с искане хонконгското правителство да преследва нападателите.

Сингапур посъветва днес гражданите си да избягват тези части на Хонконг, където е възможно да има демонстрации.

"Ако вече сте в Хонконг, трябва да вземете всички необходими мерки за гарантирането на личната ви сигурност. На демонстрациите, които са замислени като мирни, е възможно без предупреждение да се стигне до насилие", заявиха сингапурските власти в изявление.

Бившата британска колония Хонконг, която бе върната на Китай през 1997 г., потъна в най-тежката си политическа криза от десетилетия след два месеца на демонстрации, превърнали се в предизвикателство за китайския лидер Си Цзинпин.

Демонстрациите започнаха като израз на недоволство от законопроект на хонконгското правителство, предвиждащ екстрадиция на хора в Китай, но сега вече включват по-широки искания за демокрация, за оставката на лидерката на Хонконг Кари Лам и дори за забрана туристи от континентален Китай да посещават Хонконг.

По време на една от почти ежедневните протестни прояви пострада фасадата на китайското представителство в Хонконг, което Пекин заяви, че възприема като посегателство върху суверенитета на Китай.

още по темата
още от Свят