Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Десетки пострадаха при авария в химически завод в Чехия

100

Снимка: Guliver / Getty images

 

Десетки работници пострадаха при авария в химически завод в град Дечин, Северозападна Чехия, предава АФП.

Около 20 работници са засегнати от изтичане на фенол от цистерна в завода по думите на службата за спешна помощ. "Има около 20 пострадали, двама от които са в тежко и дори критично състояние", каза говорител на службата, цитиран от БТА. Някои от хората са пострадали, след като вдишали фенол, а при други отровният химикал, известен още като карболова киселина, е предизвикал кожни изгаряния, обясни говорителят.

Инцидентът е станал към 7,30 часа в завода "Хемитекс". В него работят около 90 души. Веднага след изтичането на опасното вещество производството е било спряно. Пострадалите са откарани в няколко болници в района.

Изтичането е станало след скъсване на маркуч, с който е бил изпомпван фенолът, уточниха от кметството на града, разположен близо до германската граница. Районът, непосредствено до сградата на завода не е засегнат, така че не засега не се налага да се въвеждат мерки за безопасност, допълни общината, чието население наброява около 50 хил. жители.

Фенолът се използва при производството на съединения, влизащи в изработката на смоли, лепила, разтворители и експлозиви.

 
още от Свят
19
Събота
Януари