нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Директорът на СЗО се готви за втори мандат

Getty Images

Ръководителят на Световната здравна организация изглежда ще се кандидатира за втори мандат начело, опитвайки да преведе света през най-голямата здравна криза от век насам.

Тедрос Аданом Гебрейесус обаче няма подкрепата на родната си Етиопия, която го обвини, че е помагал за закупуване на оръжия за Народно-освободителния фронт в Тигрей. По време на управлението на партията той бе здравен министър на страната.

Как точно ще бъде номиниран Гебрейесус преди крайния срок за подаване на кандидатури следващата седмица не е ясно на фона на опозицията от правителството на Адис Абеба, пише „Ройтерс“.

Той е първият генерален директор на СЗО от африкански произход и зае поста през 2017 година. По време на управлението му агенцията се сблъска с няколко огнища на ебола, пандемията от COVID-19 и оцеля на жестоките критики от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че е „ориентирана към Китай“.

Въпреки че към момента не е съобщил публично плановете си да опита да грабне втори мандат, четири източника на „Ройтерс“ заявиха, че той е единственият кандидат. Крайният срок за номинации е 23 септември.

Ако бъде преизбран, под ръководството на Гебрейесус ще продължи следващият етап от разследването за произхода на коронавируса в Китай, както и потенциалното ревизиране на агенцията на фона на опасенията за нейните ресурси и капацитет за справяне с пандемията.

След обвинението на Тръмп, че здравният орган на ООН се фокусира върху Китай, държавният глава обяви, че ще изтегли членството си и спря финансирането. Когато неговият наследник Джо Байдън встъпи в длъжност през януари обаче, едно от първите неща, които направи, е да прекрати процеса по излизане от СЗО.

още от Свят