нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Днес Германия избира наследника на Меркел

Канцлерът Ангела Меркел ръководи най-силната европейска икономика цели 16 години. Снимка: I'm friday / Shutterstock

Днес Германия избира наследника на Ангела Меркел. Трима са водещите кандидати за канцлер за Германия - Армин Лашет от ХДС, Олаф Шолц от СПД и Аналена Бербок от Зелените.

На днешните избори за Бундестаг имат право на глас 60 млн. германци. Социолозите обаче посочват, че приблизително 1/3 от тях нямат представа за кого ще дадат звоя глас, а това от своя страна прави всякакви прогнози непредвидими.

Според Йоханес Грьобел, анализатор в Центъра за европейски политики, двете големи политически парти - Християндемократическият съюз и Социалдемократическата партия - губят от подкрепата, която имаха в миналото и почти сигурно, че ще бъдат необходими повече от две партии, за да се състави управленска коалиция. "Коалиционните разговори ще бъдат сложни и вероятно ще отнеме известно време. Все още е абсолютно невъзможно да се предвиди какво може да стане. Възможни са няколко коалиции, няколко партии са с близки резултати и прогнозите са много трудни", допълни той.

"За първи път мисля, че ще станем свидетели и на трипартийна коалиция. Проучванията засега показват, че или Лашет, или Шолц имат шансове за канцлерския пост, а Зелените ще се очаква да играят роля в следващата коалиция, същото важи и за либералите от Свободната демократическа партия", допълни Рафаел Лос, анализатор в Европейския център за външна политика.

Освен Бундестаг в Германия се избира и парламент в североизточната провинция Мекленбург - Предна Померания, както и нов кмет на столицата Берлин. Парламентарният вот се очертава като много оспорван, защото разликата между двете основни партии е в рамките на статистическата грешка.

още от Свят