Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джеф Безос отделя 2 млрд. долара за бедни и бездомни

103

Снимка: Guliver / Getty Images

Шефът на компанията за онлайн продажби на дребно Амазон Джеф Безос обяви, че създава благотворителен фонд за подпомагане на бездомните семейства и изграждане на мрежа от нови детски градини и училища в общностите с ниски доходи, предаде Би Би Си.

Най-богатият човек на планетата съобщи решението си в Twitter, като поясни, че фондът ще носи името Day One Fund(Фонд Първи ден) и че за начало в него ще бъдат вложени 2 млрд. долара.

В последно време Безос, чието лично богатство се оценява на повече от 164 млрд. долара, бе подложен на остри критики в САЩ, че не отделя достатъчно средства за благотворителност., докато американският сенатор и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс нападна условията на труд в офисите и складовете Amazon.

Миналата година Безос отправи запитване към своите последователи в Twitter за това как да използва богатството си, което тази година нарасна значително, благодарение на огромния скок в цената на акциите на Amazon и данъчната реформа в САЩ.

Вчера шефът на Amazon обяви, че новият фонд ще подпомага „съществуващите неправителствени организации, които осигуряват помощ бездомни семейства“ и ще финансира „мрежа от предучилищни заведения в общности с ниски доходи“.

Средствата ще бъдат поделени между двете подразделения на фонда - Day One Families Fund и Day One Academies Fund.

„Day One Family Fund ще връчва годишни награди за лидерство на организации и граждански групи, които осигуряват подслон и храна на бездомни млади семейства в нужда“, написа Безос в Twitter.

„The Day 1 Academies Fund ще основе и ръководи мрежа от висококачествени предучилищни учебни заведения, предлагащи пълна стипендия, за деца от семейства в неравностойно положение. Ще създадем организация, която да управлява тези училища директно“, добави той.

По-рано този месец американският интернет гигант Amazon, който Безос основава през 1994 г., стана втората публично търгувана компания в света с пазарна капитализация от 1 трилион долара. Компанията на Безос бе изпреварена единствено от Apple, която прескочи този праг няколко седмици по-рано.

Обещаните от Безос 2 млрд. долара са далеч от сумите, вложени в благотворителна дейност, от други милиардери като съоснователят на MIcrosfot Бил Гейтс, който дари десетки милиарди за своята фондация, и шефът на Facebook Марк Зукърбърг, който пое ангажимента да дари 99% от акциите си в социалният медиен гигант на организация, която има за мисия да се грижи за общественото благо.

Безос, който е собственик и на в. „Вашинтон Пост“ и на конкурентът на SpaceX - Blue Origin,  преди е правил дарения за програми за помощ на деца на мигранти, центрове за ракови изследвания и на Принстънския университет.

още по темата
още от Свят
17
Сряда
Юли