Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН има доказателства, че саудитският престолонаследник е замесен в убийството на Хашоги

Снимка: Guliver / Getty images

Съществуват достатъчно доказателства, за да се започне разследване за подвеждане под отговорност на високопоставени саудитски представители включително на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, във връзка със случая Хашоги. Това гласи доклад на експерта на Съвета на ООН по правата на човека относно извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар, цитиран от Франс прес.

В доклада си Каламар твърди, че убийството на журналиста представлява "извънсъдебна екзекуция", и държи Саудитска Арабия отговорна за него. Налага се лично генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да инициира международно наказателно разследване, с което да се гарантира, че никоя държава няма да му повлияе, подчертава Каламар.

След като в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар посочва в доклада си, че е "установила наличието на надеждни доказателства, налагащи допълнително разследване за личната отговорност на висши саудитски представители, включително на престолонаследника".

още по темата
още от Свят
15
Петък
Ноември