Затвори

Ердоган предупреди Кипър за сондажите за газ в Егейско море

Снимка: Guliver / Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Гърция, Кипър и международните компании, извършващ сондажни дейности в източното Средиземноморие, да не „прекрачват чертата“ и да не нарушават правата на Турция, предаде ABC News.

Изказването на Ердоган пред членовете на неговата „Партия на справедливостта и развитието“, дойде в момент, в който турски военни кораби възпрепятстват сондажна платформа на италианската енергийна компания „Ени“,  опитваща се да стигне до бреговете на Кипър, където да направи проучвания за добив на газ.

Турция се противопоставя на сондажа, като заявява, че той пренебрегва правата на кипърските турци. Правителството на Кипър от своя страна заяви, че има сувереното право да извършва подобни проучвания и че ако открие природен газ, приходите от находището ще бъдат споделени със всички граждани, ако островът бъде обединен.

„Опортюнистичните опити за сондажи за газ край Кипър и островите в Егейско море не убягнаха от нашето внимание. Предупреждаваме онези, които прекрачват границата в Кипър и Егейско море с грешни изчисления“, заяви Ердоган.

Междувременно гръцките власти съобщиха, че вчера патрулен кораб на турската брегова охрана се е сблъскал с гръцка патрулна лодка в близост до необитаеми острови в Егейско море, заради които двете държави бяха на ръба на война през 1996 г.

Гръцката брегова охрана заяви, че няма ранени, въпреки че кърмата на гръцкия кораб е понесла сериозни щети след удара с турския плавателен съд. Точните обстоятелствата около инцидента се изясняват.

Европейският съюз предупреди Турция да зачита територията на държавите членки и да не нагнетява напрежението.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Samsung Flip позволява лесно споделяне, известяване, придвижване и дори търсене, а освен това дава възможност множество потребители да създават съдържание в едно и също време.

Димитър Димитров е основател на бизнеса и търговската марка Secdoor. Автор на редица високоефективни технически изобретения и полезни модели в областта на индустрията, получили международни патенти и сериозно световно признание. Мениджър с 25-годишен управленски опит.

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68635
0.592997
CNY
10
2.61485
3.82431
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22372
0.449697
RUB
100
2.7065
36.9481
USD
1
1.67051
0.59862