Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ердоган предупреди Кипър за сондажите за газ в Егейско море

103

Снимка: Guliver / Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Гърция, Кипър и международните компании, извършващ сондажни дейности в източното Средиземноморие, да не „прекрачват чертата“ и да не нарушават правата на Турция, предаде ABC News.

Изказването на Ердоган пред членовете на неговата „Партия на справедливостта и развитието“, дойде в момент, в който турски военни кораби възпрепятстват сондажна платформа на италианската енергийна компания „Ени“,  опитваща се да стигне до бреговете на Кипър, където да направи проучвания за добив на газ.

Турция се противопоставя на сондажа, като заявява, че той пренебрегва правата на кипърските турци. Правителството на Кипър от своя страна заяви, че има сувереното право да извършва подобни проучвания и че ако открие природен газ, приходите от находището ще бъдат споделени със всички граждани, ако островът бъде обединен.

„Опортюнистичните опити за сондажи за газ край Кипър и островите в Егейско море не убягнаха от нашето внимание. Предупреждаваме онези, които прекрачват границата в Кипър и Егейско море с грешни изчисления“, заяви Ердоган.

Междувременно гръцките власти съобщиха, че вчера патрулен кораб на турската брегова охрана се е сблъскал с гръцка патрулна лодка в близост до необитаеми острови в Егейско море, заради които двете държави бяха на ръба на война през 1996 г.

Гръцката брегова охрана заяви, че няма ранени, въпреки че кърмата на гръцкия кораб е понесла сериозни щети след удара с турския плавателен съд. Точните обстоятелствата около инцидента се изясняват.

Европейският съюз предупреди Турция да зачита територията на държавите членки и да не нагнетява напрежението.

още от Свят
18
Петък
Януари