Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ердоган се включи в богослужението в „Света София“

Getty Images

Турският президент Реджеп Таип Ердоган пристигна в „Света София“, за да се включи в първия петъчен намаз след възвръщането на статута на джамия на сградата, предаде „Ройтерс“.

Държавният глава бе аплодиран от насъбралото се множество, а после, преди началото на богослужението, прочете молитва от Корана. Той, както и вицепрезидентът Фуат Октай, председателят на парламента Мустафа Шентоп и други висши служители, коленичиха по време на поклонението. Ердоган беше и сред 500-те души, допуснати до молитвата вътре в храма. През цялото време носеше предпазна медицинска маска.

С нарастването на тълпата отвън обаче остава малко място за социална дистанция, което е наложило властите да спрат да ограничат допускането на хора в района на сградата. В социалната мрежа Twitter губернаторът на Истанбул, Али Йерликая, призова вярващите да бъдат търпеливи и сподели, че „Света София“ ще бъде отворена за молитви и в утрешния ден.

Бели завеси покриват стенописите на Дева Мария и Исус, като тази практика ще се налага единствено при мюсюлмански служби. Такива в храма не е имало от 86 години.

още от Свят