нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС настоява за създаването на Международен договор за съвместна реакция срещу пандемии

Guiliver/Getty images

Международната общност трябва да сключи антипандемичен договор, който ще позволи в бъдеще да се избягват подобни тежки ситуации, както при Covid-19 и да се реагира координирано, когато такива възникнат. Това заяви на срещата на върха на лидерите на Г-20 председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БГНЕС.

"Covid-19 изненада много от нас. Но това не е първата глобална пандемия и за съжаление, няма да е последната. С поглед към бъдещето, световната общност трябва да бъде по-добре подготвена за пандемии. Трябва да се създаде Международен договор срещу пандемии, който може да ни помогне да реагираме по-бързо и по-координирано. Този договор трябва да бъде съгласуван с всички организации и агенции на ООН, по-специално със СЗО”, заяви Мишел.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза на свой ред, че световната общност трябва да засили своята готовност за подобни пандемии.

"Като урок от кризата трябва да засилим глобалната готовност. Ще обсъдим това отново през май 2021 г. на съвместната глобална здравна среща на Г-20 в Италия", каза тя.

Лидерите на Г-20 обсъдиха и редица други важни глобални проблеми, като икономическо възстановяване, реформа на СТО, данъчното облагане на цифровата икономика и начините за подкрепа на бедните страни, гласи изявление на Европейската комисия.

Срещата на върха на Г-20 се проведе тази година от 21 до 22 ноември под председателството на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд под формата на видеоконференция. Основните теми за обсъждане бяха мерките за борба с пандемията, както и процесът на глобално икономическо възстановяване.

Председателството на Г-20 бе предадено на Италия за следващата година.

още от Свят