нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС включи Сейшелите и Каймановите острови в списъка с данъчни убежища

Снимка: Getty Images

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) разшири списъка с данъчни убежища като в него вече влизат Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови. Причината – те не са извършили в договорения срок обещаните данъчни реформи.

Списъкът с юрисдикции с неизпълнени ангажименти отразява удължаването на сроковете, предоставено на 12 юрисдикции, за да могат да предприемат необходимите промени. По-голямата част от удължените срокове се отнасят за развиващите се страни без финансов център, които вече са постигнали значителен напредък в изпълнението на своите обещания, информира БТА.

Общо 16 юрисдикции (Антигуа и Барбуда, Армения, Барбадос, Бахамските острови, Белиз, Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Виетнам, Кабо Верде, Кюрасао, Маршаловите острови, Науру, Ниуе, островите Кук, Сейнт Китс и Невис и Черна гора) са успели да направят всички необходими реформи за спазване на принципите на ЕС за добро управление в областта на данъчното облагане преди договорения краен срок и затова са заличени от списъка.

За пръв път списъкът бе съставен през декември 2017 г. и е част от външната стратегия на ЕС за данъчно облагане. Този списък включва юрисдикции, които или не участват в конструктивен диалог с ЕС в областта на управлението на данъците, или не са изпълнили навреме своите обещания за извършване на реформи, за да спазят европейските изисквания.

Юрисдикциите, които още не покриват всички международни данъчни изисквания, но са дали обещание да направят промени, са възприемани като "оказващи съдействие". Когато дадена юрисдикция изпълни всичките си обещания, тя отпада от списъка.

Повечето ангажименти, поети от юрисдикции на чужди държави, трябваше да бъдат изпълнени до края на 2019 година, а въвеждането им в действие в националното законодателство беше внимателно наблюдавано на техническо равнище от Съвета на ЕС до началото на тази година. Според това наблюдение Съветът на ЕС прие промените в списъка. 

 

още по темата
още от Свят