Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евакуират село до руския полигон с ядрената експлозия, май пак заради изпитания

Северодвинск от птичи поглед. След експлозията миналия четвъртък, нивото на радиация в района се е повишило 16 пъти. Снимка: Уикипедия

Руските власти препоръчаха на жителите на село Ньонокса в Архангелска област да напуснат днес района, заради предстоящи дейности на близкия военен полигон, където имаше взрив, довел до повишаване на радиацията, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Получихме уведомление от ръководството на полигона за планирани дейности на военните власти. В тази връзка жителите на Ньонокса бяха призовани да напуснат територията на селото на 14 август. Това е обичайна практика при провеждане на изпитания", каза представителка на администрацията в град Северодвинск.

Не е ясно дали евакуацията е свързана с взрива, станал при изпитание на ракетен двигател на полигона миналата седмица или пък наистина предстоят нови изпитания въпреки зловещият инцидент преди седмица, при който загинаха петима руски учени от Росатом. Едва в началото на тази седмица руските власти признаха, че са били тествани нови оръжия, а руската метеорологична служба потвърди, че вследствие на експлозията нивото на радиация в Северодвинск се е повишило 16 пъти след експлозията.

още от Свят
26
Сряда
Февруари