нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европа постепенно удължава covid-мерките (обзор)

Снимка: Getty Images

Удължаване с поне още месец-два на строгите ограничения се задава в редица европейски страни. Повечето от тях на няколко пъти редуваха по-твърди, с по-меки мерки до последното затваряне преди Коледа с намерение то да приключи към края на януари. Броят на заразените в тях обаче продължава да расте, най-вече заради новата мутация на коронавируса, открита във Великобритания. Рязкото изолиране на Острова малко след официалните съобщения от канцеларията на Борис Джонсън за засечената нова мутация, включително със спирането на полети и сухопътния трафик, главно през Ламанша явно не успяха да възпрат новата сила на мутацията, а именно, десетократно по-високата ѝ заразност. 

Италианските власти предлагат извънредната ситуация, обявена до 31 януари заради пандемията, да бъде продължена до 30 април. Това обяви днес в парламента здравният министър Роберто Сперанца, цитиран от ТАСС и БТА. Този режим, въведен преди година в Италия, вече два пъти беше продължаван. Новите мерки на правителството, които ще влязат в сила на 16 януари, предвиждат да се запази забраната за придвижване между италианските области дори със средно и ниско ниво на епидемиологичен риск. Според Сперанца, в 12 от 20-те области на страната рисковете в момента са високи. Броят на смъртните случаи поради усложнения след заразяване с коронавируса в Италия достига почти 80 000. Инфектираните с КОВИД-19 в страната досега са общо над 2,3 милиона. 

Белгия удължава мерките заради COVID-19 до 1 март, съобщи Евроактив, цитиран от БНР. Настоящите мерки, въведени на 18 декември, ще останат в сила за още 6 седмици, според ново министерско постановление, публикувано във вторник. Ако обаче има значително подобрение на ситуацията, Консултативният комитет може да вземе решение за облекчаване на мерките по-рано. Следващото заседание на органа е насрочено за 22 януари.

Вчера Нидерландия също удължи противоепидемичните мерки с още три седмици.  Училищата и много магазини в страната бяха затворени в средата на декември, а два месеца по-рано затвориха всички ресторанти и барове. Премиерът на страната Марк Рюте обяви, че ограниченията ще останат в сила най-малко до 9 февруари. Рюте нарече "много, много обезпокоителна" появата на новия щам на коронавируса във Великобритания. Броят на заразените през последните 7 дни е спаднал с 12% до 49 400 и това е втора поредна седмица на спад. Според министъра на здравеопазването между 2 и 5 на сто от новите случаи са от британския вариант на вируса. Според премиера въпреки спада на заболеваемостта броят на новозаразените все още остава твърде висок, за да се мисли за разхлабване на мерките. 

Преди ден стана ясно, че Япония се опитва да изолира нова мутация на коронавируса, открита при четирима души - двама възрастни и две деца, пристигнали в страната от Бразилия. "За да изучим по-добре мутацията, най-напред трябва да я изолираме", заяви пред Франс прес представител на японското здравно ведомство. По думите му, това ще отнеме няколко седмици, дори месеци, но засега не могат да бъдат дадени повече подробности.

Във връзка с мутациите на коронавируса, открити в света, японското правителство планира практически да забрани влизането на чужденци в страната, съобщава телевизионният канал NHK. От 28 декември до края на януари японските власти не издават нови визи на граждани на всички страни и региони по света във връзка с откриването на нов щам на коронавируса.

Испания обяви вчера, че ще удължи с още две седмици действието на рестрикциите за пътниците, пристигащи със самолет и кораб от Великобритания поради запазващата се несигурност около британския вариант на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В момента е разрешено влизането от Великобритания само на хора, живеещи в Испания и Андора и това ще продължи до 2 февруари. Епидемичната ситуация в Обединеното кралство продължава да се влошава, а същевременно в Испания се увеличава броят на случаите, свързани с новия вариант на вируса, отбелязва правителството. По данни на испанското здравно министерство досега в Испания са установени около 70 заразени с новия щам.

Също вчера Румъния одобри удължаване с 30 дни на състоянието на тревога на територията на страната, считано от 13 януари, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Остават в сила мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, включително задължително носене на предпазни маски в обществените пространства, в търговските обекти, в обществения транспорт и на работното място, както и мерките за предотвратяване на струпване на хора в обществените пространства. От началото на пандемията в страната са потвърдени 676 968 случая на COVID-19, като 605 045 души са обявени за оздравели, а 16 881 души са починали.

Новият щам явно притесни и Ирландия, която от 16 януари въвежда изискване всички пътници, пристигащи в страната да представят отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането си. Досега ирландските власти изискваха отрицателен тест от хора, идващи от Великобритания и Южна Африка, като пътниците от тези две страни трябваше да се самоизолират за 14 дни, дори ако си направят втори тест след пристигането си. Ирландия съобщаваше за нарастващо разпространение в последните три седмици на новия, по-заразен щам на коронавируса, открит в съседна Великобритания. Установени бяха и три случая на щама, открит в Южна Африка.

Източници: БТА, БНР, Ройтерс, ТАСС, DarikNews

 

още от Свят