нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Западът иска свобода за политическите затворници в Беларус

Getty Images

Държави от Западна Европа призоваха Беларус да освободи политическите затворници, да спре репресиите срещу мирните протестиращи и да участва в демократичен диалог с опозицията, почти три месеца след оспорваните президентски избори.

Великобритания, Германия, Дания, САЩ, Франция и Швейцария се обединиха около тези искания по време на преглед на ситуацията в управляваната от Александър Лукашенко държава в рамките на среща на Съвета на ООН за правата на човека, предаде „Ройтерс“.

И тази неделя в столицата Минск заради масовите демонстрации бяха задържани над 300 души, а органите на реда изстреляха предупредителни изстрели във въздуха и използваха зашеметяващи гранати, в опит да потушат напрежението.

„Дълбоко загрижени сме за продължаващите насилие, сплашване и репресии срещу беларуския народ“, заяви американският посланик в ООН, Андрю Бръмбърг. Неговият колега от Беларус, Юрий Амбразевич, коментира по време на срещата, че страната му разполага „с необходимите инструменти за възстановяване на стабилността в обществото по мирен начин“.

Германският посланик Михаел фон Унгерн-Щернберг призова Беларус да проведе независимо разследване на всички твърдения за изтезания и малтретиране, а Франсоа Ривасо от Франция поиска провеждането на „свободни и честни избори в съответствие с международните стандарти“.

Междувременно с нов призив за налагане на санкции срещу режима на Лукашенко от страна на Европейския съюз излезе опозиционната лидерка Светлана Тихановска. В свое интервю за „Файненшъл Таймс“ тя приветства решението на блока за налагане на наказания на 40 лица от Беларус, но настоя да бъдат включени „хора и компании, подкрепящи Лукашенко“, както и Олимпийския комитет в държавата, който президентът оглавява, пише „Политико“.

още от Свят