Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Facebook събрала "без да иска" списъците с имейл контакти на над 1,5 млн. души

246

Снимка: Guliver/ Getty Images

Facebook призна, че е събрала списъците с имейли на над 1,5 млн. свои потребители без тяхното съгласие, в рамките на нов проблем със сигурността на личните данни, предоставяни на технилогичния гигант досега, предава Си Ен Ен.

Най-голямата социална мрежа заяви, че списъците с имейл контактите са били "неумишлено" качени в базата на Facebook след промяна на дизайна на социалната мрежа преди близо 2 години. Компанията в момента е в процес на изтриването им. 

От Facebook посочват, че проблемът започнал, когато били направени промени в процеса на верификация стъпка по стъпка, през който потребителите трябва да преминават, когато се вписват в свои профили в социалната мрежа за първи път. На потребителите беше предоставена опцията да пишат своя имейл за контакт, когато отварят профил, за да им се помогне чрез имейла да откриват хора, които вече са във Facebook и да се сприятеляват с тях. Но през май 2016 г. Facebook премахва текста, който обяснява, че списъците с контакти на потребителите може да бъдат качени в сървърите на компанията, когато се вписват за нов акаунт. Това е означавало, че в някои случаи списъците с имейли на част от потребителите са били качвани във Facebook базата без знанието на тези хора или съгласието им. 

Говорител на Facebook заяви в сряда, че компанията не е знаела, че това се случва до април тази година, когато спряла да предлага имейл верификация на паролите като опция за хората, вписващи се във Facebook за първи път. 

"Когато разгледахме стъпките, през които хората преминаваха, за да потвърждават профилите си, установихме, че в някои случаи контактите с имейли на някои хора са били неволно качени в (сървърите на) Facebook, когато са създали профила си", добави говорителят.

Компанията заяви, че грешно качени списъци с имейл контакти не са били споделени с никого извън компанията Facebook. 

Инцидентът е най-новият проблем, свързан с неприкосновеността на личните данни във Facebook, която има повече от два милиарда потребители в световен мащаб. През последните 18 месеца се разрази скандалът с използване на данни от "Кеймбридж Аналитика", който беше най-големият пробив в сигурността в историята на компанията. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отговори на критиките, като обеща да въведе повече мерки, насочени към поверителността на информацията в платформата, като криптирани съобщения и по-добра сигурност на данните.

Facebook беше обхваната и от противоречия, след като стрелецът в Нова Зеландия пусна на живо атаката си от 15 март в джамии в Крайстчърч, използвайки видеоинструментите на социалната мрежа и излъчи жестокото си нападание на живо, при което уби 50 души.

Мобилното приложение на Facebook WhatsApp пък бе обвинено, че позволява разпространението на дезинформация в Индия.

 

още от Свят
23
Петък
Август