нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Файненшъл таймс": Половината британци може вече да са заразени

Снимка: Shutterstock

Броят на заразените във Великобритания може да е много по-голям, отколкото се допускаше досега, показва проучване на учени от Оксфорд, цитирано от британския в. "Файненшъл таймс". Половината население на страната може вече да е заразено, показва създаденият от тях модел.

Ако резултатите се потвърдят, ще се окаже, че по-малко от един на хиляда заразени от Ковид-19 се разболява дотолкова, че да има нужда от болнично лечение, подчертава Сунетра Гупта, преподавателка по теоретична епидемиология, ръководила на изследването. Голямото мнозинство развиват много леки или никакви симптоми.

Необходимо е незабавно да се започнат масови тестове за антитела, за да можем да преценим в коя фаза на епидемията сме, препоръчва Гупта. Тя обаче не подложи на критика решението на британското правителство да наложи карантинни мерки в страната, защото дори ако се докаже, че създаденият в Оксфорд модел на разпространение на болестта е по-точен от приетия модел на Лондонския Кралски колеж, социалното дистанциране ще намали броя на сериозно разболелите се и ще облекчи натоварването на британската здравна система.

За да се бори с коронавируса, британското правителство ще трябва да увеличи броя на служителите си и да се намесва повече в живота на гражданите. Ще трябва да внимаваме за последствията от това в дългосрочен план, предупреждава британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Бившият здравен министър Джереми Хънт вече изглежда като пророк, който е бил прав през цялото време, коментира още изданието. Бившият съперник на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия широко споделя мнението, че Тайван, Сингапур и Южна Корея са постигнали ниски равнища на смъртните случаи чрез масови тестове и следене на населението. Подобен режим обаче, макар и да помага на учените и лекарите, предизвиква притеснения за обхвата на правителствените правомощия. Днешното следене на населението с цел борба с болестта може по-късно да създаде възможност за други форми на шпионаж от страна на правителството, пише в статията.

Група от технологични експерти, академици и групи за защита на гражданските свободи предупредиха, че "комбинацията от закона (за свързаното с коронавируса извънредно положение) и правомощия за събиране на информация създава риск технологията за следене на местоположението и контактите да бъде използвана като средство за социален контрол". Според тях всички разглеждани от министрите инициативи трябва "да защитават човешките права, да бъдат пропорционални и да действат в рамките на закона". Трябва да се вслушаме в този призив, особено предвид негативното мнение на премиера за подобна защита на правата, подчертава в. "Гардиън".

В крайна сметка стигнахме до това: президентът Доналд Тръмп третира 50-те щата на САЩ като участници в реалити шоуто "Чиракът", като ги настройва един срещу друг, за да се конкурират за ограничени ресурси, вместо да мобилизира единен национален отговор на пандемията, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ако е така, това е епизодът, в който щатът Ню Йорк губи. Коронавирусът се разпространява с ужасяваща скорост, особено в град Ню Йорк. Имаме нужда от медицински персонал, апарати за изкуствено дишане и лични защитни средства. Но реакцията на Тръмп беше същата, като на президента Форд през 1975 г., когато град Ню Йорк се обръща към Вашингтон за помощ и получава брутален отказ. Този момент остава завинаги в паметното заглавие на в. "Дейли нюз", гласящо: "Форд към града: Пукнете!" Сега Тръмп ни казва същото. Буквално.

Вероятно хиляди ще умрат, ако федералните власти не се намесят. И това трябва да се случи веднага - не само за доброто на града, а на страната. Президентът трябва да даде пример в родния си град.

Болниците в Ню Йорк скоро ще бъдат претоварени с пациенти с Ковид-19. Губернаторът вече заяви, че не достигат 30 000 машини за изкуствено дишане. Единственият начин те да бъдат получени с необходимата скорост е чрез федерална намеса. Но Тръмп отказва да го направи. Какво чака президентът? Защо пести ресурсите си? Трябва ли броят на жертвите в Ню Йорк да стане такъв, че да няма нужда от други доказателства? Опитва ли се да го накаже за пример за останалите? Човек не може да не се зачуди дали Тръмп не се опитва просто да се хареса на своите избиратели, които гледат с подозрение на градовете - и особено на Ню Йорк, който е персонификацията на мултикултурализма.

Самият Тръмп е от Ню Йорк, но от друго измерение на Ню Йорк - Ню Йорк на таблоидите, на недвижимите имоти и, иронично, на глобалния Ню Йорк, който направи възможни хотелите му по цял свят, строежите му с китайска стомана и заемите му от Дойче банк. Това е Ню Йорк, който президентът сега отхвърля. И това е градът, който го направи реалити звезда. А както знаем, реалити телевизията цени дарвинисткият подход. Участниците в реалити състезание не са там, за да създават приятелства - те целят да се унищожат взаимно и да спечелят, отбелязва вестникът.

Но това не е игра. Тръмп няма представа как да използва правомощията на федералното правителство. Ню Йорк скоро ще се бори за глътка въздух и други щати ще последват неговия пример. Освен ако президентът не предприеме действия веднага, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

още по темата
още от Свят