Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед дава детайли за масираното изкупуване на корпоративни облигации

Снимка: Shutterstock

Федералният резерв публикува списък от около 750 компании, включително Apple, Walmart и ExxonMobil, чиито корпоративни облигации ще закупи през следващите месеци в опит да задържи ниските разходи за заеми и да изглади потока на кредитите.

Фед уточнява също, че досега е закупил близо 429 милиона долара корпоративни облигации от 86 от тези компании, включително AT&T, Walgreen's, Microsoft, Pfizer и Marathon Petroleum, информира Асошиейтед прес.

През март Фед обяви, че за първи път в историята си ще закупи корпоративни облигации, тъй като засилващата се пандемия предизвика паникьосаните инвеститори да се освободят от повечето видове ценни книжа в опит да държат пари в брой. Това повиши диапазона от лихви и направи почти невъзможно дружествата да заемат повече чрез издаване на нови облигации.

Гаранциите за изкупуване на до 750 милиарда долара корпоративен дълг от Фед успокоиха инвеститорите и отново започнаха да купуват облигации. Това, в крайна сметка помогна на големите компании да възобновят издаването на големи количества нови облигации. Последните икономически проучвания установяват, че само с обявяването на програмата Фед успя да повиши доверието в корпоративните облигации и да подобри ефективността на пазара.

"Гарантирайки, че големите компании могат да вземат повече заеми, ФЕД се стреми да помогне на тези фирми да не съкращават работници. Но корпорациите не са длъжни да пазят всичките си работници", коментира Председателят на Федералният резерв Джером Пауъл. 

В неделя Фед заяви, че е направил първата си покупка на облигации от 86 компании миналата седмица. Сред тях са Nike, Fox Corp., Paypal, Target, Campbell Soup и Broadcom. По-рано Федералният резерв обяви, че ще купува високо оценен дълг само от финансово здрави компании или такива, които са били високо оценени преди да се удари пандемията и ще отчита своите покупки на всеки 30 дни.

Централната банка също така закупува пулове от облигации в борсово търгувани фондове, които действат подобно на взаимните фондове. В момента Фед притежава 6,8 милиарда долара облигационни ETFs. 

още по темата
още от Финанси