нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финландия въвежда препоръчителна 14-дневна карантина за българите

Снимка: Getty Images

Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани, съобщават от Въшно министерство. От 19 септември те ще бъдат допускани в страната само в специално изброените случаи:

  • влизане във Финландия на граждани на държави от ЕС и Шенген, пребиваващи във Финландия и членовете на техните семейства;
  • транзит през Финландия;
  • пътуване, свързано с работа, командировка или обучение; посещение на близки роднини или партньор на семейни начала;
  • дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, държавни представители;
  • лица, които се нуждаят от международна закрила или пътуват по други хуманитарни причини, друга необходима и обоснована причина (напр. представители на чуждестранни медии, уреждане на собственост в страната).

По време на граничните проверки служителите ще изискват по преценка представяне на необходими документи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на: (+358) 44 055 0547.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo). 

още по темата
още от Свят