нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция блокира договора на ЕС за доставка на 1,8 млрд. дози от ваксината Pfizer

Снимка: Shutterstock

Франция отлага окончателното подписване от Европейския съюз (ЕС) на договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксина срещу новия коронавирус на общността до 2023 година. Това съобщава в. Die Welt, позовавайки се на дипломатически източници.

Според информацията договорът е трябвало да бъде одобрен от борда на Европейската комисия миналата седмица, но това не се е случило. Единодушното одобрение е предпоставка за подписване на документа и предаването му на страните членки на общността, обяснява изданието, цитирано от ТАСС.

До голяма степен причината за отлагането, според Die Welt, се дължи на позицията на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в полза на увеличаването на капацитета за производство на ваксини на ниво ЕС. На заседание на Съвета на ЕК Бретон се противопостави на договора между Pfizer и BioNTech. Европейската комисия обаче отказа да потвърди тази информация.

Както вестникът пише, френският представител в комисията на ЕС за обществени поръчки за ваксини умишлено забавя процеса на договаряне. Претекстът - повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатическия източник на вестника в ЕС, Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произведе лекарство, разработено от консорциума BioNTech-Pfizer. В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на иРНК.

На 6 май ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е близо до подписването на нов договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини на общността до 2023 г. Според нея ЕС "ваксинира 30 европейци всяка секунда". Според официалната стратегия за ваксинация, одобрена от ЕК, Европейският съюз трябва да завърши имунизацията на 70% от възрастното население до края на септември. 

още от Свят