Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция очаква силен отскок на икономиката си още тази година

Снимка: Shutterstock

Френската икономика би трябвало да се възстанови рязко през втората половина на годината след безпрецедентен спад през първата половина на годината и по-специално през второто тримесечие поради въведените по това време строги мерки за ограничаване на коронавируса, съобщи в сряда националната официална статистика INSEE.

Сривът за второто тримесечие на втората по големина икономика в Еврозоната вероятно ще е 17%. Понижението на БВП за първите три месеца на 2020 е 5,3 на сто.

Френската статистика обаче прогнозира силен икономически отскок с 19% през третото тримесечие, последван от по-умерен растеж с 3% през четвъртото, като се очаква към декември икономическата активност в страната да остане с между 1% и 6% под предкризисните си нива.

За цялата 2020 г. INSEE очаква икономиката на Франция да се свие с 9%, което ще представлява най-слабото ѝ представяне от далечната 1948 г., или откакто френската статистика разполага с този тип данни. Тази прогноза обаче е малко по-добра от спада с 11%, който беше заложен в последно ревизирания бюджет на Франция за 2020 година.

В средата на март правителството постави Франция под една от най-строгите блокади и карантини в Европа, но през последните седмици икономиката преживява "постепенно, но рязко възстановяване", след като от 11-ти май властите започнаха да премахват въведените ограничения, отбелязва INSEE.

още от Свят