нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция постигна споразумение с Брюксел за нова помощ за Air France

Снимка: Getty Images

Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мейр посочи тази неделя, че е постигнал принципно споразумение с Европейската комисия за нова финансова помощ за авиокомпанията Air France, предава cincodias.elpais.com

"Мисля, че сме постигнали добро споразумение, честно и пропорционално", каза той в съвместно интервю за мрежата LCI, станцията RTL и вестник Le Figaro.

Преговорите с вицепрезидента и комисар по конкуренцията, Маргрет Вестагер, добави, са били тежки, дълги и трудни и сега споразумението трябва да бъде валидирано от авиокомпанията, която планира да проведе съвет на директорите този понеделник.

Льо Мер не посочи определената сума, но посочи, че това е "много добра новина за Air France и за целия френски въздухоплавателен сектор".

Air France вече се беше възползвала от държавен заем от 7 млрд. евро, за да се справи с въздействието на коронавирусната криза, за която през 2020 г. регистрира нетна загуба от 7 млрд. евро, след като спечели 290 милиона през 2019 г.

Френската държава притежава 14,3% от авиокомпанията и министърът припомни, че постигнатото сега "не е празен чек". Бруно льо Мейр посочи, че държавата подкрепя тази фирма, тъй като тя е стратегическа за страната и има "десетки хиляди работни места зад нея", но каза, че Air France трябва да положи конкурентни усилия в замяна и да продължи да намалява емисиите си на CO2.

"Данъкоплатците са положили усилия, Air France трябва да направи друго от тяхна страна", добави той и уточни, че подобряването на конкурентоспособността "не включва непременно потискане на работните места и унищожаване на стойността". 

още от Свят