нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия обяви още 3 български области като рискови за пътуване

Снимка: Shutterstock

Като част от превенцията срещу коронавируса от събота, 24 октомври, Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. Те са добавени в списъка на рисковите области на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище. 

За всички, които пристигат и са пристигнали през последните 14 дни и са имали престой в „рискова област“, в сила е задължително изискване за тест за инфекция с корона-вирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия. Само отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. За пътували транзит през „рисков район“ не се прилага карантина.

МВнР припомня, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантината в съобразен с местните особености на разпространението на коронавируса вид. В тази връзка препоръчва на българските гражданите да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция, към която пътуват.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Берлин на тел. +49 30 206 48 935, както и  на дежурния телефон при спешни случаи: +49 176 122 99 190. 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…”. 

още от Свят