нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия отчете ръст на продажбите на дребно през юни

Снимка: Shutterstock

Продажбите на дребно в Германия нараснаха през юни двойно по-силно от очакваното. Те скочиха през юни с 4,2% спрямо май, когато нараснаха с 4,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно доста по-слабо повишение с 2 на сто. Спрямо юни 2020 г. те се повишиха с 6,2%, а в сравнение с февруари 2020 г. са се повишили с 9,1 на сто., показват данни на федералната статистика Destatis, цитирани от БНР. 

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха през юни с 1,4%, докато оборотът на нехранителни стоки скочи с 9%.

Германската икономика се върна към растежа през второто тримесечие, но възстановяването й е по-слабо от очакваното на фона на затрудненията във веригите на доставки, показаха данни на Destatis, публикувани пред дни. 

Свързаните с веригите на доставки притеснения и нарастващите в последно време коронавирусни инфекции поради по-заразния вариант "Делта" обаче влошиха икономическите перспективи. Независимо от това, Бундесбанк (Централната банка на Германия) очаква ръст на БВП на страната от 3,7% за тази година и от 5,2% през следващата година.

Проучване от миналата седмица пък показа, че потребителските нагласи за август бележат стабилизация, тъй като немските купувачи изглежда по-готови да харчат, но в същото време са по-малко оптимистично настроени относно икономическите перспективи с оглед на притесненията около нарастващия брой случаи на Covid-19. 

още от Свят