нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия се надява да ваксинира 60% от населението до края на лятото

Снимка: Guliver / Getty images

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви днес, че иска около 60 процента от населението на страната да бъде ваксинирано срещу COVID-19 до края на лятото на 2021 г., предаде ДПА.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ниво на ваксинация между 60 и 70 процента.

Шпан също така засили натиска върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разреши използването на ваксината, разработена от компаниите Pfizer и BioNTech. Тя вече започна да бъде поставяна във Великобритания и САЩ.

"Нашата цел е да имаме разрешение преди Коледа, така че да започнем ваксинация тази година, включително в Германия. В крайна сметка ЕМА трябва да реши", каза той в интервю за Цет Де Еф.

Директорът на ЕМА Емър Кук заяви, че агенцията работи "денонощно" и че би трябвало да има решение преди 29 декември.

Германия затяга карантинните мерки, след като през уикенда беше постигнато споразумение между федералния канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции. Частичната карантина, въведена в началото на миналия месец, не успя да спре втората вълна на коронавируса.

Институтът за заразни болести "Роберт Кох" съобщи днес за нови 500 смърни случая от COVID-19, с което общият им брой в Германия стана 22 475. Досега в страната са регистрирани над 1,3 милион заразявания.

Меркел изрази съжаление заради липсата на дисциплина в Германия при спазването на правилата за борба с коронавируса. Някои хора са решени да намират недостатъци в мерките, за да не се съобразяват с тях, каза тя. Според нея подобно поведение е "разрушително". По думите й някои се утешават с това, че вирусът представлява опасност главно за по-възрастните хора.

"(Но) всъщност има разлика дали моите родители ще умрат на 80 или на 90 години", заяви Меркел пред студенти по време на онлайн форум.

Тя предупреди, че "вторите вълни на пандемиите често са най-опасни", и призова населението да се отнесе сериозно към ситуацията.

още по темата
още от Свят