нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия забранява наемането на временни работници в месопреработвателната индустрия

Снимка: Getty Images

Германия забранява използването на временни работници в кланиците след бум за заразените там с коронавирус, информира БНТ. През последните седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби. Много от работниците пристигат от Румъния с полети, наети от местните фермери.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици ще бъдат санкционирани с глоба от 30 хиляди евро. През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция. Румънският министър на труда Виолета Александру пътува 18 часа с кола до Германия, за да види лично условията в кланиците и призова сънародниците си при нужда да се обръщат към полицията. 30 000 румънци са пристигнали в Германия за работа в хранително-вкусовата промишленост.

Германският й колега призна, че се чувства засрамен от условията на труд за румънци. "От разговорите с румънската ми колежка стана ясно какъв вътрешен дебат е възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия. Наша отноговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници", коментира министърът на труда на Германия Хубертус Хейл. 

още по темата
още от Свят