Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия затваря границите си за сезонни работници

Снимка: Shutterstock

Вътрешното министерство на Германия забранява влизането в страната на сезонни работници с цел да се спре разпространението на коронавируса. От днес 17 часа местно време (18 часа българско време) те ще бъдат спирани на германската граница. Разпоредбата се отнася за работници, идващи от страни извън ЕС, Великобритания, страни от Евросъюза като България и Румъния, които не са част от Шенгенската зона, както и от Полша и Австрия, които временно върнаха граничния си контрол, информира БТА. 

Председателят на германската фермерска асоциация Йоахим Руквид коментира, че забраната за влизане ще удари сериозно фермите в решаващ момент.

„Местните стопанства са подготвени да приложат всички мерки за хигиена, за да предотвратят заразяването с Ковид-19. Забраната за сезонните работници от чужбина трябва да бъде възможно най-кратка. Фермите за плодове и зеленчуци, както и лозарските стопанства спешно имат нужда от още работна ръка“, обясни Йоахим Руквид.

Годишно в германското селско стопанство работят близо 300 000 сезонни работници, които идват предимно от Източна Европа. В момента много ферми изпитват недостиг на работници. Германското министерство на селското стопанство създаде интернет портали, които да свързват фермите с хора, които искат да работят на полето.

 

 

още по темата
още от Свят