Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гласувано:Македония вече е Северна Македония

93

Снимка: Shutterstock

Република Македония се преименува на Република Северна Македония. Македонският парламент прие с 81 гласа "за" конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за", предадоха македонските медии.
С това завърши изтощителната парламентарна драма, която продължи с месеци поради съпротивата на опзиционната ВМРО-ДПМНЕ, отбеляза информационният сайт Фокус. Парламентът гласува четирите важни поправки, договорени от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Веднага след историческото гласуване македонското правителство излезе с декларация, в която поздрави всички граждани и депутатите "за поетата отговорност, с която за страната се отварят вратите на ЕС и НАТО". Решението на парламента в Скопие бе приветствано от САЩ, ЕС и НАТО.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написаха: „Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, Евросъюзът остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави Заев. 

Междувременно опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обяви, че не приема гласуваните промени в Конституцията и ще иска незабавно разпускане на парламента. На извънредна пресконференция лидерът на партията Християн Мицковски потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията да не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята на страната. Като лидер на най-голямата опозиционна партия Мицковски поиска незабавно да се разпусне парламента и да се проведат извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.

 

още от Свят
20
Четвъртък
Юни