нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гърция планира да отвори магазините за клиенти с предварително запазен час

Снимка: Getty Images

Гръцките търговци са в очакване на края на седмицата, защото на 28 февруари завършва обявеният от правителството пореден локдаун за овладяване на разпространението на коронавируса, пише ежедневникът "Та неа". 

Според информация на вестника най-вероятният сценарий е пазарът действително да бъде отворен на 1 март. Твърди се, че щабът на правителството работи върху план за вдигане на ограниченията и рестартиране на търговията от понеделник - разбира се, при условие, че междувременно не бъде регистрирана драматична промяна на епидемичната обстановка. Наред с търговията се очаква да бъде възстановено и присъственото обучение в училищата, предава БТА. 

По отношение на предприятията в областта на търговията на дребно, правителството планира да ги отвори по системата click away (тоест предаване на стоката извън магазина), както и чрез метода click inside (посещение на клиента в магазина с предварително запазен час). 

Сред плановете, които се обсъждат от съответните гръцки служби, е увеличаване на времевия интервал, който имат на разположение гражданите за покупки и придвижване, от два на четири часа, за да имат време да направят покупките си, без да се струпват на опашки в магазините. 

Затварянето на търговията на дребно има висока цена както за предприятията в сектора, така и за държавната хазна на Гърция. Алтернативният министър на финансите Теодорос Скилакакис каза, че всеки месец, в който не работят магазините, струва на публичните фондове 2 милиарда евро.

още от Свят