Затвори

Гърция премахва в три фази ограниченията за влизане и почивка в страната

Снимка: Shutterstock

Гърция обяви сроковете за отпадане на ограниченията за влизане в страната с въздушен, сухопътен и морски транспорт във връзка със COVID-19. Ограниченията, засягащи въздушния транспорт, ще отпаднат на следните три етапа:

През първия етап, който ще продължи от 1 до 15 юни, ще остане ограничението международни полети да могат да пристигат само на международното летище в Атина. Всички пристигащи ще бъдат тествани за коронавирус, като от тях ще се изисква да останат в определен за целта хотел за една нощ. Ако тестът е отрицателен, пътникът ще бъде насочван към домашна карантина за 7 дни. Ако тестът е позитивен, пътникът ще бъде подложен на карантина под наблюдение за 14 дни.

От 15 до 30 юни, когато ще бъде вторият етап на отпадане на ограниченията за въздушния транспорт, международни полети ще могат да бъдат извършвани освен от международното летище в Атина и от това в Солун. Ако полетът идва от летище, което не присъства в списъка на засегнатите региони на Европейската агенция за авиационна безопасност, пристигащите пътници ще подлежат само на тестване на случаен принцип. Ако полетът пристига от летище в горепосочения списък, всички пътници ще бъдат тествани при пристигане. Задължително е пренощуването в определен за целта хотел. При отрицателен тест пътникът ще бъде насочен към домашна карантина за 7 дни, а ако е положителен – ще бъде подложен на 14-дневна карантина под наблюдение.

По време на третия етап, който ще започне на 1 юли, международните полети ще бъдат разрешени на всички гръцки летища, а пътниците ще се подлагат на тест на случен принцип.

Пристигане без ограничения с наземен транспорт в Гърция от България, както и от Албания и Република Северна Македония, ще бъде разрешен от 15 юни нататък, като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип. Пристигане в Гърция по море ще бъде разрешено от 1 юли, като пристигащите ще бъдат подложени на тест на случаен принцип. Допълнителни рестрикции по отношение на някои страни ще бъдат обявени на последващ етап. Гърция запазва правото си, на всеки един етап, да промени горните разпоредби в зависимост от развитието на ситуацията.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

 

още по темата
още от Свят